През далечната 1975 г. Елдар Рязанов - един от най-популярните съветски

...
През далечната 1975 г. Елдар Рязанов - един от най-популярните съветски
Коментари Харесай

Да се пие е лошо, но на Нова година може

През далечната 1975 година Елдар Рязанов - един от най-популярните руски режисьори приключва кино лентата си „ Ирония на ориста, или Честита баня ”. Романтичната история, в която една от основните функции играе и алкохолът, се трансформира в любим новогодишен ефирен избор на фенове и тв програматори в продължение на десетилетия (вкл. и през 2019 г.) — освен в Русия, само че и у нас, даже и след излизането на „ Сам у дома ”. 

Филмът в действителност се радва на феноменално дълготраен триумф и за миналите 45 години от основаването му би трябвало към този момент всичко в него да е разисквано по няколко пъти. Но се оказва, че още има какво. 

През последните дни в рускоезичната част на Facebook се разгоря полемика по едно и също време по няколко въпроса, свързани с кино лентата: до каква степен тъкмо е стигнала интимността сред Надя и Иполит, били са актьорите в действителност пияни по време на фотосите в банята, коства ли си да се подготвя желирана риба в новогодишната софра, редно ли да се поставя ябълка в салатата и може ли да се носят обувки с тънки подметки през зимата? И откакто Олга Рязанова, дъщерята на прочутия режисьор, умрял през 2015 година неведнъж бе подканена да разяснява като последна инстанция, най-после и тя реагира. Наистина, не с точни отговори на повдигнатите въпроси, само че описа забавна преживелица, обвързвана с премиерата на кино лентата. 

Филмът бил приключен през лятото на 1975-а и се планирало да бъде излъчен за новогодишните празници. Но „ до татко ми непрекъснато стигаха клюки, че не желаят филмът да бъде пуснат, поради агитация на пиянството ”, спомня си Олга. Така че упованието не било по никакъв начин прелестно за режисьора. В началото на декември  „ Ирония на ориста ” бил показан на семинар в наличието на началници на републиканските и регионални комитети за радио и телевизия. И всички единомислещо се изказали срещу сподели му, без да знаят, че основният ефирен шеф по това време към този момент е показал „ Иронията ” на Брежнев, и той доста го е харесал.

Няколко дни преди Нова година от малкия екран позвънили на Рязанов с искане да запише встъпително слово преди излъчването, с което да смекчи отрицателното усещане от пиянството във кино лентата, което и направил. Но вечерта на 31 декември още веднъж го повикали да презапише встъплението си. 

„ Оказало се, че баща нарекъл кино лентата си „ коледна приказка за възрастни “, което беше идеологическа неточност, защото в Съветския съюз нямаше религиозни празници. Трябвало да бъде „ новогодишна приказка “, спомня си Олга Рязанова.

А по отношение на пиянството, Рязанов споделил на феновете, че да се пие е неприятно, само че на Нова година може. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР